dinsdag, juli 28, 2009

Duet

Tentoonstelling met gedichten van Lisette Waterschoot en schilderijen van Nies (Denise) Van Steendam


Wie: Lisette Waterschoot, Denise Van Steendam
Waar: Gemeentemuseum Temse Kasteelstraat 16, 9140 Temse
Wanneer: Van 03/10/09 tot 18/10/09 open za van 14:00 tot 18:00 zo van 10:00 tot 12:00, van 14:00 tot 18:00 (ma, di, woe, do, vrij gesloten)
Prijs: Gratis Contact: tel : +32 3 7714818
Reserveren website : http://www.temse.be/
Uitgebreide infotekst:
Deze dames zijn twee selfmade artiesten: Nies Van Steendam uit Berlare en Lisette Waterschoot uit Hamme. Ze wilden allebei Italiaans leren, kwamen in hetzelfde klas terecht en konden zo hun respectieve kunstneigingen (schilderen en dichten) bij elkaar ontdekken. Al vlug kwam het tot een samenwerking, doordat Nies aan Lisette vroeg om een gedicht te schrijven bij één van haar schilderijen. Sindsdien zijn ze in elkaars werk blijven geloven. Ze stelden een gedichtenbundel samen, waarbij Nies' schilderijen en Lisettes gedichten als aanvulling bij elkaar stonden. Daarna begonnen ze aan posters, waarop hun beider werk meer en meer door elkaar liep. Aan die posters willen ze nog lange tijd verder werken, omdat ze dit een kunstvorm vinden die aan ieders smaak kan voldoen: aan die van de lezer en aan die van de kijker - een kunstvorm die voor elke beurs geschikt is en zo echt kunst onder de mensen kan brengen.
Lisette Waterschoot: In haar gedichten is duidelijk waarneembaar hoe zij zichzelf weet te relativeren en het mysterie van de taal en van het leven tracht te doorgronden met verzen die beklijven. Zowel in thematiek als in stijl oogt zij zeer modernistisch en schrijft zij met een jeugdig, haast puberaal elan de vervreemding van zich af met een zeer originele en mooie metaforiek en strakke strofenbouw. Niet de zgn. 'grote vervreemding' van wereld, maatschappij en cultuur is echter aan de orde, maar wel - wat we zouden noemen - de 'kleine vervreemding' ten opzichte van de persoon van haarzelf en in het bijzonder van haar relaties. Bijna zouden we in dat verband kunnen stellen dat haar werk sporen vertoont van een licht opduikend 'feminisme'. Maar haar poëzie daarom als overwegend feministisch of vrouwelijk bestempelen, zou dan weer geweld doen aan verzen waarin ze de ware identiteit van een persoon (niet mans- of vrouwspersoon, maar de universele mens) in zijn omgeving haarfijn weet te analyseren en te positioneren (uit een introductie op haar eerste digitale bundel door Henri Thijs).
Nies Van Steendam: Haar kunstwerken spreken op een zeer directe manier aan, omdat ze dingen laten zien die door hun spontaniteit ontroeren, of gevoelens oproepen die je als heel natuurlijk via haar werk bij jou herkent. Ze is een kunstenares die zich voor ons durft openstellen op een zeer kwetsbare manier en ons zo doet nadenken over onszelf, onze tijd en onze houding daar tegenover.Ze is graag zo dicht mogelijk en tastbaar aanwezig in haar werk en gebruikt een mix aan materialen. Als de dagdagelijkse realiteit wat te drukkend wordt, betekent het voor haar een vlucht in dromen en fantasie. Misschien behoudt men zo wel zijn evenwicht. Haar werk werd geselecteerd voor tentoonstellingen in diverse cultuurcentra, kunstkringen, gemeenten...
De dichtbundel Late Ogentroost is onlangs uitgegeven en te verkrijgen in de boekhandel. Organisatie: gemeentelijk Cultuurcentrum